HELENE CRONIN – OLD GHOSTS & LOST CAUSES

Na de release van twee volwaardige, godsdienstig geïnspireerde albums “Living By Faith” in 1998 en “In The Company Of Angels” in 2001 verdween de Texaanse zangeres en songschrijfster Helene Cronin voor een tijdje van het muziektoneel om aan haar gezin te gaan werken. Pas in 2014 kwam ze terug op de proppen met zelf gecomponeerde liedjes voor de ep ‘Restless Heart” en een jaartje later kwam een tweede ep op de markt onder de titel “Belong To The River”. Met die twee platen ging ze meer in de richting van country, folk en Americana aan de slag.

Nu komt de langverwachte nieuwe studioplaat van Helene Cronin uit met elf nieuwe nummers die ze ofwel alleen ofwel in samenwerking met een co-auteur heeft gecomponeerd. Het album heet “Old Ghosts & Lost Causes” en bevat liedjes die handelen over het leven, de liefde in al haar aspecten en over relaties. De songs die deze onderwerpen belichten zijn openingstrack en eerste single “Careless With A Heart”, “Humankind”, “Devil I Know”, “In A Kiss” en albumafsluiter “Ghost”. Een opvallend nummer op deze plaat is de song “Mean Bone” die Helene Cronin samen met haar dochter Alexandra heeft geschreven.

Om u wat vertrouwd te maken met de songs op “Old Ghosts & Lost Causes” hebben we twee video’s met live vertolkingen van de songs “El Camino Fly” en “Humankind” aan deze recensie toegevoegd. Andere nummers die zeker de moeite van een intense beluistering verdienen zijn de ballads “Riding The Gray Line”, “The Last Cowboy” en het akoestische, spirituele nummer “God Doesn’t”. In de Amerikaanse vakpers wordt het werk van Helene Cronin wel eens vergeleken met dat van andere folk- en countryzangeressen als Nanci Griffith, Mary Chapin Carpenter of Lori McKenna en dat is voornamelijk te wijten aan haar vertelstijl in de songs.

Muzikaal worden de liedjes op het album “Old Ghosts & Lost Causes” vrij sober van instrumentatie voorzien door gitaarspel van Bobby Terry en Kenny Vaughan, terwijl Byron House op basgitaar en Chad Cromwell op drums voor de ritmiek bij de nummers zorgen. Vocaal wordt Helene Cronin ondersteund met intimistische backing vocals door Heidi Newfield en albumproducer Matt King.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video